wątróbka z papryką i ogórkiem (by Skutecznie.Tv)

czas przygotowania: do 30 minut (+ jakieś 2 godziny na moczenie wątróbki w mleku; pomijam tylko w razie dużego pośpiechu lub diety bezmlecznej, bo lepiej ją jednak namoczyć)
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • opcjonalnie: pokrojona w kostkę lub cienkie półtalarki kiełbasa –dowolna i ilość także dowolna np. 1-2 standardowe laski kiełbasy
    :: pomijam tę pozycję w diecie Dukana;)
  • mleko do namoczenia wątróbki –tyle, by ją w całości przykryć
    :: osoby na diecie bezmlecznej czy bez nabiału i jajek pewnie mogą ten etap pominąć
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju
    :: pomijam w diecie Dukana lub „smażę” na niewielkiej ilości wody;)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody
  • sól i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
Wątróbkę wkładam do miski, zalewam mlekiem i zostawiam do namoczenia na jakieś 2-3 godziny. Po tym czasie odlewam mleko, płuczę mięso w wodzie, dokładnie odsączam i odkrawam żyłki, błonki, nieładne kawałki tak, by na talerzu została mi tylko ładna, oczyszczona wątróbka. Kroję ją w niezbyt drobną kostkę.
Przekładam na głęboki talerz lub do miski, dodaję jogurt oraz musztardę i dokładnie mieszam. Odstawiam na bok (nie trzeba wstawiać jej do lodówki), by smaki się przegryzły, ale tylko do czasu, gdy przygotuję pozostałe składniki.
Paprykę myję, osuszam, kroję na pół, pozbawiam gniazdek nasiennych, po czym kroję w kostkę. W kostkę kroję także ogórki oraz cebulę. Cebulę odkładam osobno, a paprykę i ogórki można połączyć.
Jeśli planuję dodać kiełbasę, to także ją teraz kroję;)
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, na mocno ciepłą (ale nie gorącą, by nie spalić) dodaję cebulkę oraz kiełbasę i chwilę podsmażam. Kiedy cebula się zeszkli (a ewentualna kiełbasa zrumieni;)), dokładam paprykę z kiszonym ogórkiem –dokładnie mieszam, po czym dodaję koncentrat pomidorowy i podlewam wodą. Raz jeszcze dokładnie mieszam, przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu do czasu, gdy papryka będzie odpowiednio miękka –czyli tak, jak lubimy:) W moim przypadku trwało to jakieś 5 minut.
Kiedy papryka odpowiada mi już miękkością, dodaję przygotowaną wcześniej wątróbkę, zwiększam grzanie, mieszam i co jakiś czas mieszając, już bez przykrycia, duszę ją w warzywach, aż będzie krucha i mięciutka -jest pokrojona w mniejsze kawałeczki, więc nie trwa to długo, jakieś 3-5 minut powinno spokojnie wystarczyć.
Na koniec doprawiam do smaku –ja solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
WAŻNE: Wątróbki nie solę wcześniej, tylko dopiero na końcu, bo inaczej byłaby twarda, a tak zachowa soczystość, miękkość i kruchość.


źródło:https://skutecznie.tv/2011/11/watrobka-drobiowa-z-papryka-i-ogorkiem/

Comments