- *przepis na tortownicę o średnicy 18cm
- -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
- -150ml mleka -30g masła -4 jajka
- -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
![](https://img.smaker.pl/i/_li_step.png)
(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)
Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)
Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)
Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.
Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
Ma nam powstać sztywna masa.
Ma nam powstać sztywna masa.
Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.
Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.
Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.
Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
https://smaker.pl/przepis-sernik-japonski-bajecznie-lekki-piankowy-puszysty-najlepszy-japanese-cheesecake,159502,smaki-katriny.html?utm_source=link_smaker&utm_medium=plansza&utm_campaign=nie_uciekaj
Comments
Post a Comment