Chaczapuri z ziemniakami i serem (by Smaczny.tv)


Składniki: 550 g mąki 400 ml mleka 90 g masła 10 g cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 4 ziemniaków 300 g sera Suluguni 2 łyżki oleju roślinnego ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: 1. Do głębokiego naczynia wlać 400 ml ciepłego mleka, dodać 7 g suchych drożdży, 10 g cukru i 1 łyżkę mąki (10 g), wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na 10 minut. Dodaj 540 g mąki, 1 łyżeczka soli, 50 g roztopionego masła i wyrobić elastyczne ciasto. 2. Ciasto będzie dość lepkie, więc po wyrabianiu posmarować ręce olejem i dalej wyrabiać ciasto, aż całkowicie nie odejdzie od ścianek naczynia. Posmarować ścianki naczyń olejem i zostawić ciasto na 40 minut w ciepłym miejscu. Ciasto należy ponownie wyrobić rękami i pozostawić na 30 minut. 3. W tym czasie przygotować nadzienie: Oczyść ziemniaki od skórki i ugotować w wodzie z ½ łyżeczki soli do pełnej gotowości. Ziemniaki trzeba kruszyć i przygotować puree, w którym należy dodać 300 g startego sera. Puree trzeba posolić, dodać 30 g masła, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać i podzielić na 3 części. 4. Podzielić ciasto na 3 równe części i z każdej rozwałkować okrągły placek. Na środku tortilli położyć nadzienie i skleić brzegi ciasta, tak, aby farsz był wewnątrz. Odwróć ciasto i rękami uformować tortilla okrągłą formę. 5. Aby w tortilla nie było powietrza trzeba zrobić mały otwór w teście. Umieścić ciasto na blasze z papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut. Zwiększ temperaturę do 230°C i dalej piec chaczapuri jeszcze około 5 minut, do otrzymaniu pięknego rumianego koloru. 6. Gotowe chaczapuri trzeba posmarować pozostałym masłem.

Jeśli będziesz używać twaróg w przygotowaniu chaczapuri, wtedy należy dodać do nadzienia więcej soli. Aby ciasto było bujne - posmarować ręce olejem roślinnym, w ten sposób ciasto nie będzie przyklejać się do rąk i nie trzeba będzie dodawać dużo mąki. Chaczapuri można zrobić z dowolnym nadzieniem: z fasolą, z mięsem lub z ziołami i jajkiem. Czas gotowania: 60 minut Czas pieczenia: 45 minut Poziom trudności: średni Podawać: na obiad Kategorie: aperitif, lacto-ovo-wegetarianizm, wypieki, wideo Liczba porcji: 3-4

Comments