- Get link
- X
- Other Apps
MUHAMMARA- PASTA Z ORZECHÓW I PAPRYKI
SKŁADNIKI:
- papryka - 3 szt, czerwona
- czosnek - 2 ząbki
- bułka tarta - 2 łyżki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- kumin - 1/4 łyżeczki, mielony
- syrop z granatów, daktyli itp - 1 łyżka
- chili w proszku - ok. 1/2 łyżeczki lub do smaku
- sól - do smaku
- oliwa - do podania
PRZYGOTOWANIE:
Papryki opiecz (skórkę papryk lekko natrzyj oliwą. Ułóż warzywa pod rozgrzanym grillem piekarnika i opiekaj, aż skórka stanie się czarna. Gorące papryki włóż do foliowego woreczka, zamknij, pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skórki.)- szczegóły znajdziesz w tekście obok, nad zdjęciem upieczonych już papryk.
Paprykę zmiksuj z orzechami, bułka tartą. Dopraw do smaku czosnkiem i pozostałymi przyprawami, wg. uznania. Wierzch pasty przed podaniem skrop oliwą. Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki, krakersami itp…
źródło:
http://kuchniaagaty.pl/przepisy/muhammara-pasta-z-orzechow-i-papryki
Comments
Post a Comment