Składniki
(na ok. 20 racuchów):1 szklanka mąki ryżowej (lub 1/2 szkl mąki ryżowej i 1/2 szkl mąki kukurydzianej)
2,5 sztuki jabłka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
olej (do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Bezglutenowe racuchy ryżowe
///
Składniki:
♥ 400 g mąki ryżowej
♥ 2 jajka
♥ 350-400 ml jogurtu naturalnego
♥ łyżka syropu z agawy
♥ łyżeczka sody
♥ szczypta soli
♥ olej kokosowy do smażenia
Jajka mieszaj rózgą kuchenną, dodaję jogurt i ponownie mieszam, aż ładnie się połączą. Dodaję mąkę, sodę, sól, ponownie mieszam. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaję więcej jogurtu albo trochę mleka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki, ale wciąż lejące. Na koniec dodaję syrop z agawy.
Smażę na oleju kokosowym, opiekając placki na każdej ze stron po 2-3 minuty. Przewracam delikatnie, bo ciasto może się rozlewać.
Tip!
Dobrym pomysłem jest rozdzielenie jajek i oddzielne ubicie białek. Dodaje się je na koniec, do pozostałych składników i delikatnie miesza łyżką lub rózgą kuchenną. Placki zrobione w ten sposób są bardziej puszyste.
Polecam Wam przepis na te bezglutenowe placki z mąki ryżowej – dajcie znać, jak go wypróbujecie. Będzie też super, jeśli podzielicie się ze mną swoimi pomysłami na inne wykorzystanie mąki ryżowej w kuchni.
zródło: https://www.makehappyday.com/bezglutenowe-placki-z-maki-ryzowej/
Comments
Post a Comment