SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 100 g cukru
ORAZ
- 600 g rabarbaru
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem.
- Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.
- Ciasto: Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.
- Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment