Crema di Caffee (by italia-by-natalia.pl)


  • kremówka (śmietana słodka min. 30%) – 400 ml
  • cukier – 50 g
  • kawa drobno zmielona, najlepiej oryginalna włoska – ok. 70 ml
  • opcjonalnie kilka niezmielonych ziaren kawy do przybrania, odrobina kakao lub tartej czekolady, bita śmietana.
Zaparzoną kawę wlejcie do szklanki bądź innego naczynia, w którym będzie mogła wystygnąć. Zanim jednak to się stanie, do gorącej kawy wsypcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie. Taka ilość cukru sprawi, że kawa widocznie zwiększy swoją objętość i będzie mieć konsystencję przypominającą słodki syrop. Teraz może już stygnąć, koniecznie musi być zimna. Czas przygotować śmietanę. Aby kremówka dobrze się ubijała musi być mocno schłodzona. Ja mam dodatkowy patent na ubijanie śmietany, a mianowicie schłodzenie również miski. Najpierw chłodzę miskę i kremówkę, następnie wlewam kremówkę do miski i jeszcze na parę minut wrzucam do lodówki. Czas na ostatni etap przygotowania, w którym można wszystko popsuć. Zaczynacie ubijać kremówkę i gdy będzie ubita maksymalnie w połowie (gdy ciekły płyn zaczyna gęstnieć) należy bardzo powoli zacząć dodawać roztwór kawy i cukru małymi porcjami, najlepiej łyżeczką. Jeśli kawa nie będzie całkiem zimna, może dojść do zwarzenia się śmietany. Jeśli śmietana będzie zbyt mocno ubita w chwili rozpoczęcia dodawania kawy, może się zwarzyć.


zródło: https://italia-by-natalia.pl/crema-di-caffe/

Comments