Biała fasola pieczona z cebulką (by Jadłonomia)



Biała fasola pieczona z cebulką

  • Czas przygotowania: 1,5 godziny czekania + 10 minut pracy

Składniki na 4 - 6 porcji:
400 g suchej białej fasoli / 2 szklanki suchej fasoli, namoczonej przez noc
3 cebule
4 – 6 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Zalewa:
1 szklanka piwa, zwykłego jasnego (ewentualnie cydru)
3 łyżki musztardy francuskiej
3 1/2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Namoczoną fasolę odcedzić, zalać wodą i gotować do miękkości, czyli około 40 – 50 minut.
  2. Kiedy fasola się ugotuje zacząć rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Fasolę odcedzić i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, cebule pokroić w półksiężyce i dodać do naczynia razem z olejem oraz solą. Dokładnie wymieszać.
  3. W misce połączyć wszystie składniki zalewy i spróbować – w razie potrzeby dodać do smaku więcej soli lub syropu klonowego. Zalewę wlać do naczynia żarodpornego, kilka razy zamieszać, naczynie przykryć i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 minut pod przykryciem.
  4. Po upływie tego czasu odkryć i zamieszać. Dopiekać jeszcze 20 – 30 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Piec do momentu, aż zalewa odparuje, a cebulka będzie skarmelizowana. Podawać jako danie główne z pieczywem lub ziemniakami, pyszne z chrzanem, ćwikłą lub kiszonym ogórkiem.
Porady:
  • Jeśli bardzo się spieszycie możecie użyć fasoli z puszki – potrzebujecie 3 puszek białej, różnica będzie wyczuwalna, ale wciąż będzie bardzo smacznie. Dodajcie wtedy dodatkowo 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę syropu klonowego.
  • Spróbujcie zalewy zanim polejecie nią fasolę – ma być pyszna. Słona, umami i słodkawa – jeśli taka nie jest to ją doprawcie.
  • Zamiast syropu klonowego możecie użyć dowolnego słodzika.
  • Fasolę i zalewę możecie przygotować 1 – 3 dni wcześniej, a całe danie połączyć i upiec na wielkanocny obiad.




Comments