Sernik japoński (by Smaker.pl)




  • *przepis na tortownicę o średnicy 18cm
  • -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
  • -150ml mleka -30g masła -4 jajka
  • -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny
3-4 os.> 60 minśrednieprzystępne

Przygotowanie


  1. WAŻNE
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej


    200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
    i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.
(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)

Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)















Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.


Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. 
Ma nam powstać sztywna masa.


Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.

Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.

Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.

Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. 


Źródło:
https://smaker.pl/przepis-sernik-japonski-bajecznie-lekki-piankowy-puszysty-najlepszy-japanese-cheesecake,159502,smaki-katriny.html?utm_source=link_smaker&utm_medium=plansza&utm_campaign=nie_uciekaj



Comments