Chlebek ziołowo-serowy (by Skutecznie.tv)













czas przygotowania: do 10 minut + 45-50 minut pieczenia
/proporcje na keksówkę 21 x 11 cm (lub inną o zbliżonych wymiarach)/
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    /można podmienić na orkiszową/
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka
  • 330 ml maślanki
    /można podmienić na mieszankę mleka i kefiru np. w proporcjach 3/4 szklanki mleka i 1/2 szklanki kefiru/
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonych ziół (w prezentowanej wersji 2 łyżeczki oregano i 2 łyżeczki bazylii)
    /można podmienić na świeże siekane zioła np. oregano, bazylia, pietruszka, rozmaryn, tymianek, itp./
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku (może być też oliwa z oliwek)
  • 100-150 g żółtego sera
  • masło –do natłuszczenia keksówki
Natłuszczam keksówkę masłem. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach (można pokroić w mniejsze kawałeczki i zblendować pulsacyjnie w blenderze). W osobnym naczyniu mieszam olej z ziołami (jeśli świeże: myję, osuszam i siekam). Rozgrzewam piekarnik do 180 st.C
Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i starannie mieszam.
Do drugiej miski wbijam jajka, dodaję maślankę oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie mieszam.
Dolewam mokre składniki do suchych i z grubsza mieszam, po czym dokładam przygotowany ser. Mieszam szybko i krótko, tylko do połączenia składników –w zasadzie jak na muffiny: im krócej, tym wypiek będzie pulchniejszy, ale staram się, żeby nie było grudek oraz aby mąka dobrze się wchłonęła (nie za długo!)
Przekładam mniej więcej połowę ciasta do keksówki, wyrównuję, po czym skrapiam 2/3 mieszanki oleju z ziołami. z pomocą widelca lub trzonka łyżki mieszam zioła z ciastem, robiąc „esy-floresy” i rozprowadzając zioła w cieście aż do dna (patrz dołączony do przepisu film), nie mieszam starannie, chcę, żeby po upieczeniu powstały smugi ziół w cieście. Przykrywam resztą ciasta, wyrównuję i powtarzam operację z ziołami: skrapiam resztą mieszanki i delikatnie rozprowadzam „esami” w cieście.  Wyrównuję z wierzchu.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Wtedy szybko otwieram piekarnik, przykrywam od góry kawałkiem folii aluminiowej (wystarczy przykryć, nie musi być szczelnie) i kontynuuję pieczenie przez kolejne  15-20 minut (łącznie 45-50 minut). pod koniec sprawdzam patyczkiem –wbijam w środek, jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.


źródło:
https://skutecznie.tv/2019/02/chlebek-ziolowo-serowy-bez-drozdzy-i-wyrabiania-super-na-tosty/

Comments