Indyjski sos orzechowy (by Wegan Nerd)


Składniki:

3 kopiate łyżki masła orzechowego
1,5 kubka lekkiego bulionu warzywnego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego lum melasy
szczypta ostrej papryczki chili w proszku lub jedna mała świeża papryczka
szczypta kuminu
sól

Przygotowanie:

 W rondelku umieść przyprawy z 1 łyżeczką oliwy i smaż je około 2 minuty, aż poczujesz ich aromat. 

♥ Dodaj masło orzechowe i bulion. 

♥ Za pomocą trzepaczki zacznij mieszać. Trzymaj rondel na małym ogniu. 

 Dodaj sos sojowy, cukier, sok z cytryny. 

♥ Czosnek zgnieć posiekaj drobno lub użyj wyciskarki. 

 Sos powinien się zagotować i lekko bulgotać. 

 Ciągle mieszaj by się nie przypalił. Jeśli jest za gęsty dodaj wody lub więcej bulionu.

 Dodaj soli do smaku jeśli jest taka potrzeba. 
 
♥ Podawaj z pieczonymi warzywami lub warzywną pakorą.

*Idealne cienkie naleśniki dosa z ziemniaczanym farszem i do tego najlepszy na świecie ostry sos orzechowy.

źródło:

https://wegannerd.blogspot.com/2014/11/indyjski-sos-orzechowy.html

Comments