surowka z kapusty czerwonej krotko gotowanej




500 g czerwonej kapusty
szara reneta
sok z 1 cytryny
cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz


  1. Kapustę poszatkować.
  2. Wrzucić do garnka z osoloną, gotującą się wodą.
  3. Gotować 3 minuty, wylać na sitko, dokładnie odsączyć.
  4. Przełożyć do miski, skropić połową soku z cytryny, ostudzić.
  5. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dobrą kostkę.
  6. Wymieszać z pozostałym sokiem, a następnie połączyć z kapustą.
  7. Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski z kapustą i jabłkiem.
  8. Wymieszać, wlać olej.
  9. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


zródło:http://lawendowydom.com.pl/najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty/


Comments