zupa paprykowa

Składniki:
  • 6-7 dużych papryk (najlepiej 4 mocno czerwone, a 2 innego koloru - żółte, pomarańczowe lub zielone - kolor będzie ciemniejszy, gdy dodamy zielone)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka chilli
  • 1 łyżka kefiru do dekoracji:-)
Paprykę dobrze myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Układamy ją na blaszce wyłożonej folią aluminiową spodami do góry.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i nastawiamy na grilowanie lub temperaturę 250C (450-500F). Gdy skórka papryki będzie ładnie przypalona, wyłączamy piekarnik i przykrywamy paprykę przeźroczystą folią.

Po ok 15 minutach obieramy paprykę ze skórki. Ta przypalona na czarno bardzo ładnie odchodzi. Jeśli trochę skórki zostanie, nie trzeba się martwić, potem wszystko i tak zmiksujemy.
W garnku na oleju podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i naszą obraną paprykę. Dolewamy też sos, który powstał przy grilowaniu papryki.

Zalewamy wszystko sosem pomidorowym i podgrzewamy. Gdy zupa będzie ciepła doprawiamy ją solą, pieprzem i papryką chili. Następnie miksujemy i zupa gotowa:-)
Odradzam gotowanie tej zupy, żeby nie tracić bez potrzeby wielu witamin i enzymów - wystaczy ją tylko dobrze podgrzać.

Do każdego talerza z zupą dodajemy łyżkę kefiru lub jogurtu naturalnego.
Zupę możemy podawać z grzankami, ale sama  też jest pyszna.

Comments