pasta z pieczrek i pestek



Najpierw zalewamy dobrą wodą pestki na dwie - trzy godziny, następnie je odcedzamy i wrzucamy do malaksera lub innego blendera :
  • 1.5 szklanki pestek ze słonecznika
  • 0.5 szklanki pestek z dyni
  • 1/5 szklanki wody
Blendujemy wszystko na gładką, miękką masę - dolewając w razie potrzeby więcej wody.
 
Dzielimy pastę na dwie części i każdą doprawiamy inaczej.


Pasta pieczarkowa:
  • pół cebuli
  • 4 pieczarki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Drobno siekamy i podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy do pasty słonecznikowej, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek.


Pasta pomidorowa:
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wszystko łączymy z pastą słonecznikową i doprawiamy do smaku. Ważna jest tutaj świeża bazylia - to ona nadaje smak tej paście.

Comments