Naleśniki z mlekiem kokosowym – kokosowe



Składniki / 9 sztuk
  • 1 pełna szkl. mleka kokosowego
  • 1 szkl. wody mineralnej ( u mnie lekko gazowana )
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią ( opcjonalnie )
  • 3 jajka
Do smażenia
  • łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego, rzepakowego lub z pestek winogron
Oraz
  • Patelnia do smażenia naleśników, z nieprzywierającym dnem
  • szeroka, płaska łopatka
  • pędzelek kuchenny
Mleko i jajka, dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Dodaję mąkę, wodę i cukier, wszystko dokładnie mieszam. Można użyć miksera. Gotowa masa, powinna mieć konsystencje słodkiej śmietany. Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzewam pełną łyżeczkę tłuszczu. Pędzelkiem, rozprowadzam tłuszcz na całej powierzchni patelni. Na rozgrzany tłuszcz nakładam pierwszą porcję ciasta. Manewruję patelnią tak, żeby masa pokryła dno patelni. Naleśniki smażę na większym ogniu. Kiedy spód naleśnika się zetnie, ostrożnie łopatką podważam naleśnik i szybkim ruchem, obracam na drugą stronę. Kiedy druga strona się przyrumieni, gotowy naleśnik zsuwam na talerzyk. Przy smażeniu kolejnych 3 – 4 naleśników, nie używam tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają się przypalać,  smaruję patelnię odrobiną tłuszczu. Gotowe naleśniki podaję z twarożkiem, truskawkami, konfiturą lub przesmażonymi jabłkami. Smaczneg

zródło: https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/nalesniki-z-mlekiem-kokosowym-kokosowe

Comments