ajwar

kładniki:
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • kawałek papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, przyprawy ziołowe (oregano, bazylia...), słodka papryka...
Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek i układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Bakłażan kładziemy w całości (nakłuwamy go widelcem kilka razy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 230 st. C (450F) -  35 minut paprykę, bakłażan 10 minut dłużej.
Paprykę przykrywamy folią i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy nie jest już gorąca obieramy ją ze skórki, to samo robimy z bakłażanem. Miksujemy warzywa (razem z sokiem, który został na blaszce) w blenderze lub malakserze, ale nie na bardzo gładką masę (dodajemy też papryczkę chili). Dobrze, jeśli zostaną maleńkie kawałki. Chyba, że ktoś nie lubi:-))) Powstały sos przelewamy na patelnię i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i przyprawy.  Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Dobrze jest zrobić większą ilość pasty i zawekować sobie na zimę. Będzie zawsze pod ręką do chleba lub innych przepisów.

Comments