Muffiny z rabarbarem i budyniem




Muffiny z rabarbarem i budyniem waniliowym
Na ciasto:
300 g mąki
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
75 g masła, stopionego i schłodzonego
1 duże jajko
275 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
1/2 opakowania budyniu waniliowego
3/4 szklanki mleka
2-3 łodygi rabarbaru (ok. 200 g)*
4 łyżki cukru
Przygotuj rabarbar: nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rabarbar umyj, osusz, odetnij brzydkie końcówki. Pokrój na 1 cm kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp cukrem i wymieszaj. Przykryj naczynie kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar na sitku i odstaw do wystudzenia (powstały podczas pieczenia syrop możesz wykorzystać do deserów lub przygotowania rabarbarowej lemoniady).
Przygotuj krem: przygotuj budyń z podanej ilości mleka – po przygotowaniu powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Utrzyj budyń trzepaczką, by miał kremową konsystencję. Odstaw do wystudzenia.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, jajko i jogurt i wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Na dno każdej papilotki nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż 2-3 kawałki uduszonego rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, starając się zakryć nadzienie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem – tak serwują je w Konditor & Cook.
* zamiast duszonego rabarbaru, do babeczek daję też czasem domową konfiturę rabarbarową

Comments