Enchilada drobiowa

http://skutecznie.tv/2014/01/enchilada-drobiowa
czas przygotowania: ok. 45-50 minut (z czego 20 minut to czas pieczenia w piekarniku)
/proporcje na 1 standardowe naczynie żaroodporne tj. dla 4-6 osób/
mięso:
  • 500 g mięsa drobiowego bez skóry i kości
    /ja: filet z indyka, ale może być też pierś z kurczaka lub np. filetowane udka/
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1-2 papryczki chilli (w wersji dla dzieci pomijam lub biorę tylko 1/2 papryczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    /ew. jeśli akurat nie mam, to sięgam po inne suszone zioła np. tymianek czy bazylia/
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli (ALE jak zawsze: sól wg własnych upodobań i uznania)
sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci pomijam lub biorę tylko 1/2 papryczki)
  • 2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400 g)
    /lub ok. 10 pomidorów -sparzonych, obranych ze skóry, bez pestek i pokrojonych w kostkę/
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    /ew. jeśli akurat nie mam, to sięgam po inne suszone zioła np. tymianek czy bazylia/
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli (ALE: sól wg własnych upodobań)
reszta składników:
  • 4-6 pszennych tortilli (ja: 4 tortille o średnicy 24 cm)
  • 400 g żółtego sera
    /najlepszy cheddar, ale może być też gouda, tylżycki, edamski, itp./
  • 4-6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany (1 łyżka / 1 tortillę)
    /może być ew. gęsty jogurt, ale śmietana lepsza/
  • 2 łyżki grubo siekanej kolendry lub natki pietruszki
Mięso myję, osuszam, odkrawam ewentualne nieładne kawałki, po czym mielę maszynką lub siekam w blenderze.
Obieram cebule i kroję w kostkę.
Papryczkę/-i chilli przekrawam na pół, usuwam pestki i drobno siekam.
Pokrojoną cebulę dzielę na dwie równe części –jedna do sosu, druga do mięsa. Tak samo postępuję z chilli.
Najpierw sos, bo gotuje się najdłużej:) W garnku rozgrzewam olej i podsmażam na nim połowę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę 1-2 minuty na nie za dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli (uwaga, by nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki!). Wtedy dodaję połowę chilli, chwilę smażę i od razu dodaję pomidory oraz oregano i kmin rzymski. Mieszam, zmniejszam grzanie i gotuje na małym ogniu, pod przykryciem przez 5-10 minut, aż pomidory się rozgotują i całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączam grzanie i doprawiam solą oraz czerwoną  papryką. Mieszam i sos gotowy;)
W czasie, gdy sos się gotuje, szykuję mięso. Rozgrzewam patelnię z olejem, podsmażam resztę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę krótko, przez 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli, ale mieszam i uważam, by nie przypalić czosnku. Pod koniec dodaję resztę posiekanej chilli, chwile smażę, po czym dodaję mięso. Od razu mieszam je z cebulą, czosnkiem i chilli tak, by złapało smak z patelni. Smażę, często mieszając i rozdrabniając mięso, aż niemal całkowicie straci surowość i będzie rozdrobnione tak, jak na sos boloński;) Wtedy dodaję kmin rzymski, słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeśli mi odpowiada, to mięso jest gotowe. Trzymam je jeszcze chwilę na średnim ogniu, by sos z dna patelni odparował, po czym wyłączam grzanie.
Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
I czas finalizować danie:)
Dno naczynia żaroodpornego, w którym będę zapiekać enchiladę, smaruję cienko sosem pomidorowym (ok. 1 chochla sosu).
Podgrzewam placki tortilla tak, by były miękkie i elastyczne (np. każda osobno na rozgrzaną, suchą patelnię lub wszystkie razem na kilkanaście sekund do mikrofali).  Podgrzane przykrywam suchą, czystą kuchenną ściereczką, by pozostały ciepłe i miękkie –wyjmuję jedną na raz i szykuję wg opisu poniżej:)
Tortillę smaruję cienko sosem pomidorowym, posypuję tartym serem, na ser wykładam mięso, ponownie posypuję serem i smaruję gęstą, kwaśną śmietaną (1 łyżka śmietany na 1 tortillę). Zawijam w ścisły rulon –ja robię to tak, że składam placek nad farszem i dociskając go, zamykam farsz i zawijam jednocześnie do środka, formując ścisły, mocno zawinięty rulon. Dokładnie pokazuję to na Gotuj.Skutecznie.Tv w filmiku dołączonym do tego przepisu.
Rulon układam w naczyniu żaroodpornym, miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykuję pozostałe tortille. Układam je w naczyniu ściśle, jedna przy drugiej –w takim standardowym naczyniu (jak w filmiku oraz na zdjęciu) mieści się 4-6 tortilli, w zależności od tego, jak grubo je nafaszerujemy;)
Tortille zalewam pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypuję resztą sera.
Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu lub na środkowej przez 20 minut. Można włączyć termoobieg, ale nie jest to konieczne.
Gotową enchiladę wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać:)
Kroję na porcje i serwuję na gorąco.
Przed podaniem posypuję grubo siekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Jako dodatek podaję kwaśną gęstą śmietanę, szczególnie w wersji, w której dodawałam wszystkie papryczki chilli:) Śmietana i zimne sosy na bazie gęstej śmietany przyjemnie łagodzą ostry smak dania oraz doskonale pasują do enchilady.
W wersji mniej ognistej, takiej, jak prezentuję w filmiku, także można podać śmietanę, ja jednak lubię serwować mniej pikantne  danie z sałatą obficie polaną jogurtem lub śmietaną.

Comments