CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ



SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
ORAZ
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder
  • PRZYGOTOWANIE

    • Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem.
    • Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.
    • Ciasto: Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.
    • Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
    • Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

Comments