Babka ziemniaczana

źródło:  http://najsmaczniejsze.pl/2014/02/babka-ziemniaczana-z-boczkiem/


 Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).

Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 godziny. Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).

Comments