CIASTO JOGURTOWE

                                                               
żródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html


SKŁADNIKI

  • 1 mały (do 200 g) kubeczek* jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania po wierzchu

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.
  • Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

WSKAZÓWKI

Ciasta jogurtowego nie należy wyrabiać, miksować ani ubijać. Składniki tylko wymieszać! Do mieszania składników najlepiej używać łyżki lub rózgi, ewentualnie krótko miksować mikserem na minimalnych obrotach.

Comments