1 seler
2-3 cebule
1/2 - 3/4 szklanki oleju (najlepiej pół na pół z olejem lnianym)
2-3 łyżki ostrej musztardy
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku
kawałek nori (około 1 arkusz)
1 łyżeczka oleju do smażenia
Selera można wcześniej upiec w całości. Około godziny w 190-200 stopniach. Następnie wystarczy go obrać i pokroić w plastry. Nie trzeba gotować.
🐟 Selera obierz i pokrój w plastry. Niech mają grubość max 5mm. Następnie ugotuj selera w osolonej wodzie. Możesz też ugotować go na parze. Najważniejsze by zmiękł.
EDIT: By seler nabrał smaku, gotuj go z dodatkiem majeranku, sosu sojowego. Możesz dodać 1 łyżkę gotowej przyprawy do ryb.
🐟 Rozgrzej patelnie i usmaż z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głownie by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Możesz na patelnie dodać majeranek. Nie trzeba używać oleju. Ja go pominęłam, używam patelni z granitową powłoką firmy Ballarini.
EDIT: z doświadczenia wiem, że smażenie można pominąć. Ale ważne by seler osechł.
🐟 Cebule posiekaj w maski lub cienkie piórka. Przenieś do miski.
🐟 Cebule zalej olejem. Dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieć nożem. Dodaj też kawałki nori. Nieduże paski.
🐟 Całość dobrze mieszaj drewnianą łyżką lub otwartą dłonią.
🐟 Dodaj do miski selera i znowu dobrze wymieszaj.
🐟 Całość posól.
🐟 Przenieś do słoika i zamknij. Trzymaj w lodówce i marynuj najlepiej 24-48 godzin.
Źródło:
https://wegannerd.blogspot.com/2016/12/seler-jak-sledz-w-musztardzie-i-cebuli.html
Comments
Post a Comment