Składniki:
3 kopiate łyżki masła orzechowego
1,5 kubka lekkiego bulionu warzywnego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego lum melasy
szczypta ostrej papryczki chili w proszku lub jedna mała świeża papryczka
szczypta kuminu
sól
Przygotowanie:
♥ W rondelku umieść przyprawy z 1 łyżeczką oliwy i smaż je około 2 minuty, aż poczujesz ich aromat.
♥ Dodaj masło orzechowe i bulion.
♥ Za pomocą trzepaczki zacznij mieszać. Trzymaj rondel na małym ogniu.
♥ Dodaj sos sojowy, cukier, sok z cytryny.
♥ Czosnek zgnieć posiekaj drobno lub użyj wyciskarki.
♥ Sos powinien się zagotować i lekko bulgotać.
♥ Ciągle mieszaj by się nie przypalił. Jeśli jest za gęsty dodaj wody lub więcej bulionu.
♥ Dodaj soli do smaku jeśli jest taka potrzeba.
♥ Podawaj z pieczonymi warzywami lub warzywną pakorą.
*Idealne cienkie naleśniki dosa z ziemniaczanym farszem i do tego najlepszy na świecie ostry sos orzechowy.
źródło:
https://wegannerd.blogspot.com/2014/11/indyjski-sos-orzechowy.html
Comments
Post a Comment