Najpierw zalewamy dobrą wodą pestki na dwie - trzy godziny, następnie je odcedzamy i wrzucamy do malaksera lub innego blendera :
- 1.5 szklanki pestek ze słonecznika
- 0.5 szklanki pestek z dyni
- 1/5 szklanki wody
Blendujemy wszystko na gładką, miękką masę - dolewając w razie potrzeby więcej wody.
Dzielimy pastę na dwie części i każdą doprawiamy inaczej.
Pasta pieczarkowa:
- pół cebuli
- 4 pieczarki
- szczypiorek
- sól, pieprz
Drobno siekamy i podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy do pasty słonecznikowej, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek.
Pasta pomidorowa:
Pasta pomidorowa:
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wszystko łączymy z pastą słonecznikową i doprawiamy do smaku. Ważna jest tutaj świeża bazylia - to ona nadaje smak tej paście.
Comments
Post a Comment