http://www.doradcasmaku.pl/przepis/238468/babeczki-z-rabarbarem-i-budyniem.html#recipe_content
Składniki
- mąka 300 g
- olej 70 ml
- proszek do pieczenia1,5 łyżeczki
- cukier 130 g
- jajko 1 szt
- budyń 1/2 opakowani
- mleko 3/4 szklanki
- rabarbar 200 g
- cukier trzcinowy4 łyżki
- jogurt jabłkowy 150 g
- kefir 100 g
Krok 1 / 3
Rabarbar obieramy z cienkiej błonki i kroimy na ok 0,5 cm plasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem trzcinowym i mieszamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 2 / 3
Wyjmujemy z piekarnika i odcedzamy na sitku. Pół szklanki mleka gotujemy, a w 1/4 szklanki rozpuszczamy budyń. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń, mieszamy i gotowy odkładamy do stygnięcia. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki na gładką masę
Krok 3 / 3
Do foremki wkładamy na dno łyżkę ciasta, nastepnie łyżkę budyniu i kilka plasterków rabarbaru, na to znów ciasto, starając się zakryć rabarbar. Na wierz można położyć jeszcze po kawałku rabarbaru. Pieczemy ok 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Po wystygnięciu wyciągamy z foremek i można posypać cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment