surówka z czerwonej kapusty z majonezem



Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. Surówka jest delikatna i szybka do zrobienia. To najlepsza sałatka z czerwonej kapusty do obiadu. Dzieci ją uwielbiają. 
Wystarczy kilka idealnie dobranych składników, by powstała szybka i pyszna surówka, która pasuje do większości prostych, polskich obiadów. Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również mój przepis na prostą surówkę Colesław lub przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 1 kg surówki 

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa 
Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • mała cebula cukrowa
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchew
  • po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z kapustą dodaj również cebulę, jabłko i marchewkę. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj. Dodaj również poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.  

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.



zródło: https://aniagotuje.pl/przepis/surowka-z-czerwonej-kapusty








Comments