pizza bezglutenowa z kaszy jaglanej




Skład (1 placek średnicy 30cm):
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklana przed ugotowaniem),
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
  1. Kasze jaglaną przelać wodą, aż przestanie się pienić. Następnie uprażyć na suchej patelni do czasu aż zacznie uwalniać orzechowy zapach. Zalać dwiema szklankami wody i gotować 18 minut pod przykryciem, nie mieszając. Po tym czasie odstawić do ostudzenia.
  2. Ostudzoną kaszę wsypać do miski razem z resztą składników, wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z kaszy i przy pomocy wilgotnych dłoni uformować placek średnicy około 30 centymetrów o grubości około 5 milimetrów.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200st C, następnie wstawić blaszkę z ciastem i obniżyć temperaturę do 180st. Piec placek przez 30minut, po tym czasie blaszkę wyjąć, przewrócić placek na drugą stronę i wyłożyć na niego dodatki. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Moje dodatki:
  • sos z koncentratu pomidorowego, soli, oliwy z oliwek i syropu daktylowego,
  • wegański ser (wybrałam ten, który okazał się najlepszy w moim filmie „Anula testuje wegańskie sery na pizzę”),
  • duszone pieczarki,
  • tapenade z zielonych oliwek (czyli po prostu zblendowane zielone oliwki z odrobiną oliwy z oliwek),
  • dodatkowo przygotowałam sos z tapenady, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i mleka kokosowego.





Comments